T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KAŞ - Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı Bölge Ortaokulu

Kasaba Köyü Gelenek Görenekleri

Köyümüzde birçok geleneksel unsurlar değerini kaybetmiş olsa da; köy ebelerinin, olçumcuların "halk doktorlarının" yerini sağlık personeli almış olsa da halkımız arasında hala değerini kaybetmemiş inanışlar vardır:

Çocuğun dişi çıktığı zaman annesi tarafından buğday, fasulye, bakla, nohut kaynatılarak komşu kadınlar davet edilir. Buna "Diş Köllesi" denir.

Yeni doğan çocuk tuzlanmazsa bedeni ve ağzı kokar.

Lohusanın başına al bağlanır. Kırkı çıkana kadar anne ve çocuk evin dışına çıkmaz.

Evlenme çağına gelen oğlan için anne ve baba kız bakar beğenilen kızlar arasından karar verilen Perşembe günü hayırlı gün kabul edildiğinden istenir. Kız tarafı da kızı verirse söz kesme, şerbet içme, nişan ve düğün töreni sırası ile yapılır. Düğünler bayrak töreni ile başlar ve üç gün devam eder. Genelde Cuma namazından sonra bayrak töreni yapılır düğün evinde toplanılıp yemekler yenir. Cumartesi günü kız ve erkek evinde kına gecesi düzenler Pazar günü de gelin alma merasimi yapılır. Düğünlerde elbirliği ile bütün köyün katılımı ile yapılır.

 Cenaze törenleri bütün köy halkını bir araya getirir. Cenaze evinde veya camide cenaze namazının kılınmasından sonra toplu olarak mezarlığa gidilir. Cenaze defnedildikten sonra toplu olarak taziye yapılır. Cenaze evine ziyaretler düzenlenir ve yemek verilir. Cenaze sahibi mevlid okutur ve tespih çekilir.

Köyümüz, Akdeniz mutfağının etkisi altında olmasına rağmen zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Başlıca yemekler: Arap Aşı, Kölle, Bakla, Domates Cilvesi, Hibeş, Düğün Çorbası, Keşkek, Çılbır, Çekme Helva, Keçi Sütünden ve doğal salepten yapılan organik yanık dondurmayı sayabiliriz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.12.2012 - Güncelleme: 01.02.2023 12:09 - Görüntülenme: 1228
  Beğen | 10  kişi beğendi